Een pup aanschaffen

Een beknopte checklist als voorbereiding op de komst van uw puppy
Aanleiding

U hebt lang uitgekeken naar de komst van uw pup. U en mogelijk uw gezin zijn enthousiast over de komst van jullie nieuwe gezinslid. Want zo wordt het wel ervaren. En zo is het ook. In ieder geval is het zo voor uw pup. Voor de pup vormt u zijn nieuwe roedel. Hij zal zijn uiterste best doen om zich
aan te passen aan de regels van zijn nieuwe thuis. Aan U de taak om de regels te bepalen en om ze duidelijk te maken. Is dat moeilijk? Reken maar! In deze checklist een aantal zaken waar u aan moet denken ter voorbereiding van zijn komst.

1. Baby
Uw pup is een baby, ook al lijkt dit soms van niet. Ze spelen, rennen in het rond, knuffelen. Ze kunnen van alles wat een mensen baby nog niet kan. Maar realiseert u zich dat uw pup toch een echte baby is die veel rust nodig heeft. Veel slaap ook. Gun hem/haar die rust bij voorkeur in de bench.

Wandel meerder keren per dag met uw pup. Per keer wandelt u het aantal weken dat uw pup oud is in minuten. Dus een pup van 8 weken wandelt 4 tot 6 keer per dag 8 minuten. 

Ben gedurende het eerste jaar terughoudend met het achter balletjes en stokken aan laten rennen van de hond. De pup maakt een enorme groeispurt door en dat betekent dat overmatige activiteit al
snel kan leiden tot overbelasting. Na anderhalf jaar is de hond echt volgroeit en kan hij maximaal
belast worden.

2. Huisvesting
Schaf een Bench aan die afsluitbaar is. Zorg dat deze niet te groot is. De Bench is de slaapplaats van uw pup maar het is ook de plek waar hij zich terug zal trekken als hij wil rusten. Als de bench groter is als de plaats die de pup nodig heeft om te slapen dan helpt dit niet bij het zindelijk maken. De pup zal zijn eigen nest in principe niet bevuilen, maar daarbuiten wel.

Plaats daarom een schot in de bench als deze nu nog te groot is. Plaats de Bench op een vaste plaats in huis in de keuken of in de woonkamer. 

U krijgt van ons een geurdoekje mee. Deze geur associeert uw pup met de nestgeur en helpt hem zich thuis te voelen in de bench.

3. Voeding
Schaf een voederbak en een drinkbak aan. Zorg dat er altijd vers drinkwater is voor uw pup. Laat uw pup s’avonds niet meer drinken. Dit helpt bij de zindelijkheidstraining. 

Geef uw pup uitsluitend puppyvoer. Mijn persoonlijke voorkeur gaat uit naar puppybrokken. Op elke verpakking staat de wenselijke hoeveelheid aangegeven. Laat u in de dierenspeciaalzaak informeren
over de verschillende soorten.

Geef uw hond geen menseneten of mensensnoep, maak daarbij nooit een uitzondering. Als uw hond nooit menseneten krijgt dan zal hij ook nooit gaan schooien. Instrueer uw bezoek en een eventuele tijdelijke oppas met uw regels hieromtrent. 

Tenslotte kunt u trainingssnoepjes aanschaffen. Dit zijn speciale hondensnoepjes die u gebruikt als beloning van uw pup. Het idee is dat als uw hond gewenst gedrag laat zien dat u dat dan beloond met een snoepje. Hierdoor zal het leerproces belangrijk versnellen.

U krijgt van ons een zakje voer mee voor de eerste dagen. Dit is het puppy voer dat uw pup van ons kreeg. U kiest uw eigen puppyvoer en schakelt hierop over na 1 of twee dagen. Dit gaat erg eenvoudig.

Levensbedreigend voor uw hond zijn: chocola en rozijnen en krenten (ook in brood), nooit geven dus!

4. Riem
Neem uw pup mee naar de dierenspeciaalzaak en laat hem daar een passende hondenriem aanmeten.

5. Speeltjes
Uw pup heeft veel energie en wil graag leren. Schaf enkele speeltjes voor hem aan en wissel deze af. U kunt uw pup uitdagen met deze speeltjes en ook zal hij/zij het heerlijk vinden om er in de bench mee te spelen.

6. Socialisatie
Wij hebben een start gemaakt met de socialisatie van uw pup. Het is belangrijk dat u hier mee doorgaat. De basisgedachte bij het socialiseren is eenvoudig: Alles waar uw pup in de inprentingsperiode (ongeveer 4 maanden) op een positieve wijze mee kennismaakt zal hij in zijn verdere leven zonder angst tegemoet treden. Laat hem dus zoveel mogelijk ervaringen opdoen, met:
vul maar in: kinderen, verkeer, andere dieren, andere honden, stofzuiger, deurbel, trein, uniform, water enz. enz.

7. Identificatie en registratie
Ik heb uw pup laten chippen door de dierenarts. Het chipnummer vindt u terug in het paspoort van de pup. Zoals wettelijk verplicht heb ik uw pup daarna geregistreerd in een Nederlandse databank. Nadat ik de pup aan u lever zal ik hem/haar afmelden op deze databank. Het is dan uw wettelijke verplichting om uw pup opnieuw te registreren in een Nederlandse databank. U vindt deze op het internet. In Nederland zijn er ongeveer 6. De ene is niet beter dan de andere. Als u uw pup in een databank heb geregistreerd dan is daarmee duidelijk dat de pup uw eigendom is en kan de pup in geval van verlies bij u terugbezorgd worden.

8. Puppycursus
Om het gedrag van uw hond beter te begrijpen en om de omgang tussen u en uw hond te bevorderen is het raadzaam om met uw pup op puppy training te gaan. Het is verstandig om dit zo snel mogelijk te doen. Het mag eigenlijk al vanaf 8 weken. Na de eerste enting aldus. Zoek op internet welke cursus bij u past en bij u in de buurt is.

9. Consequent
Uw pup is slim, heel slim. Maar het gaat hem helpen als alle gezinsleden dezelfde regels en commando’s hanteren. Het commando: ga liggen, kan zijn: down, liggen of plaats. Maak gezamenlijk een keuze en ben consequent. Niet op de bank, is bij niemand op de bank. Niet in bed is bij niemand
in bed, enz enz enz.

Tenslotte

Het zijn net kinderen. Uw hond gaat onvoorwaardelijk van u houden, schenkt u blind zijn vertrouwen en heeft de wil u te pleasen zolang u zich als zijn baasje blijft gedragen. Zijn baasje op wie hij kan rekenen. Die voor hem zorgt, die duidelijk is en die van hem houd. Wij wensen u en uw gezin een mooi tijd met uw nieuwe gezinslid

Walter Vermeulen en Petra van Iterson

nl_NLDutch