Gastgezin

Waarom dit fokprogramma?

Wij zijn van mening dat het beter is om te fokken met huishonden dan met kennelhonden. De huishond is beter in staat om zijn sociale vaardigheden over te dragen aan haar pups. Hier gaat het vaak bij kennelhonden die hun pups in niet-huiselijke kring groot brengen al mis. 

Hoe werkt het?

Indien wij u geschikt achten als gastgezin selecteren wij samen met u een pup die u gaat beschouwen als uw eigen hond. De pup wordt gechipt en geënt en krijgt een Europees paspoort en gezondheidsverklaring van de dierenarts. Dit alles op onze kosten. U bent vervolgens verplicht de hond te verzekeren tegen ziektekosten en u neemt deel aan een puppycursus. U socialiseert en traint de hond zodat deze opgroeit tot een sociale huishond zonder angsten. 

Na een jaar laten wij de hond onderzoeken op erfelijke afwijkingen en röntgenen. Bij gebleken geschiktheid wordt de hond dan opgenomen in het fokprogramma. Vanaf de tweede loopsheid zullen we de hond hiervoor inzetten.

Indien de hond drachtig blijkt zijn er twee mogelijkheden, te weten: De pups groeien op bij het gastgezin gedurende de eerste 8 weken van hun leven en gaan van daaruit naar de puppykopers of nest wordt opgefokt door een speciaal hiervoor opgeleid gastgezin. 

Na afloop van het fokprogramma gaat de hond in eigendom over aan u die steeds zijn baasje is geweest. Alle afspraken zijn verwoord in een duidelijke overeenkomst.

Kleinschaligheid fokprograma

Om de kleinschaligheid binnen ons fokprogramma te garanderen werken wij met een mix van honden bij gastgezinnen en honden op onze hoeve.

Om honden goed op te fokken is er met name veel tijd en aandacht nodig voor het nest. De pups blijven de eerste 8 weken van hun leven in het nest bij de moeder. In deze voor de pup belangrijke periode heeft de zogenaamde inprenting plaats en wordt een start gemaakt met de socialisatie. De socialisatie loopt na de nestfase nog ongeveer 4 weken door en dat is dus niet lang. Het is daarom van groot belang dat de pup in de eerste 8 weken van zijn leven zoveel mogelijk positieve indrukken en ervaringen opdoet. In deze fase kent de pup geen angst en kan hij zich ontwikkelen tot een sociale en niet-angstige hond. Wij vinden het daarom van belang dat onze pups in huiselijke kring opgroeien. 

Wij werken met twee soorten gastgezinnen, te weten: Gastgezinnen waar een fokteef te gast is en gastgezinnen waar de nestjes de eerste 8 weken verblijven (in vakterm: worden opgefokt). Ook kan er sprake zijn van een combinatie van beide. 

Contact
Telefoon: 0640251533
Email: info@vanhetlandvreugd.nl
 

nl_NLDutch