Weimaraners

De weimaraner is een staande jachthond, afkomstig uit Duitsland. Het zijn echte werkhonden met veel energie. Het zijn goede jacht- en huishonden zolang ze hun energie maar kwijt kunnen door veel beweging. 

De taak van de staande jachthond is om het wild zelfstandig op te zoeken. Zodra de hond het wild in de neus heeft gaat hij het besluipen en zogenaamd vastzetten. De hond gaat dan uiteindelijk stilstaan met zijn neus in de richting van het wild. De jager kan dan aanleggen enz enz. 

Om succesvol te kunnen zijn in de jacht dienen de jager en zijn hond goed op elkaar ingespeeld te zijn. U begrijpt dat hier veel uurtjes jachttraining aan vooraf gaan. Overigens zullen de meeste jachthonden nooit daadwerkelijk ingezet worden voor de jacht en blijft het dus bij training. De Weimaraner geniet hiervan. Hij wil, zoals gezegd, voor zijn baasje werken. 

Een prachtig en stoer uiterlijk en een super karakter. Het zijn de eigenschappen die de Weimaraner kenmerken. Het Weimaraner hondenras staat voor intelligentie en hard werken. De lieve honden  houden van spelen, zijn altijd alert en willen graag werken voor hun baas. Wel wil dit ras meer dan gemiddeld uitgedaagd worden, zowel fysiek als geestelijk. Hij zal hier zeer positief op reageren en hij doet zijn best om zijn baasje te pleasen. Dit ras wil graag veel bewegen en voelt zich daarom het meest thuis op het platteland of in kleine steden.

Het zijn evenwichtige honden die heel goed problemen kunnen inschatten. Ze hebben veel beweging en bezigheid nodig. In het veld voelen ze zich meer in hun element dan in het water. Ze apporteren heel graag, Ze kunnen goed zwemmen en doen dat ook graag. In het water moet hij tegen de labrador het onderspit delven. Maar op het droge gaat hij met zijn atletisch vermogen de labrador met gemak voorbij. Met name in het open veld en op het strand toont de Weimaraner zijn energie en speelsheid. De Weimaraner behoort tot de grote hondenrassen en vraagt daarom veel lichaamsbeweging. Denk daarbij aan lange wandelingen en veel loopruimte. Dit is juist een geweldig ras voor actieve en sportieve baasjes, dus voel je vrij om je Weimaraner mee te nemen tijdens het joggen. Verstoppertje spelen en apporteren zijn favoriete spelletjes, evenals gehoorzaamheidswedstrijden.

De Weimarse staande hond of Weimaraner is een voornaam Duits hondenras. Dit ras werd  oorspronkelijk gefokt voor het opsporen van groot wild, zoals beren, en als jachthond.

Andere namen: Weimaraner, Vorstehhund, Weimarse Staande Hond is de officiële benaming
Land van herkomst: Duitsland
Levensverwachting: 11 tot 14 jaar

Taken: Veelzijdige staande jachthond.
Temperament: Eigenwijs, Stabiel, Terughoudend, Energiek, Intelligent, Alert, Snel en Krachtig,

Gewicht: Vrouwelijk: 25–35 kg, Mannelijk: 30–40 kg
Schofthoogte: Vrouwelijk: 59–63 cm, Mannelijk: 62–67 cm

Hoofd: De Weimaraner heeft een matig lang en droog hoofd. De snuit is langer dan de schedel. De stop is zeer matig. De oren zijn breed bij de aanzet en reiken bijna tot aan de mondhoeken. Ze hebben ronde ogen. Vaak worden ze geboren met blauwe ogen maar deze mooie kleur maakt doorgaans binnen het jaar plaats voor een meer okerachtige  kleur.

Lichaam: De hond is uiterst krachtig en goed gespierd gebouwd. Het lichaam is iets langer dan hoog. De rug is lang en recht. De laag aangezette staart wordt over het algemeen naar beneden toe gedragen. De benen zijn recht en de voeten zijn krachtig met gesloten maar lange tenen.

Vacht:
– Korthaar, zeer korte, dichte vacht.
– Langhaar, lang en zacht, het mag vlak of licht golvend zijn.

Kleuren: Muisgrijs, Zilvergrijs, Zilver

Karakter:

Dit vriendelijke en energiek ras heeft een groot uithoudingsvermogen. Ze zijn slim, leren snel en ook  zijn het goede waakhonden. Ze beschermen hun gezin met overtuiging. Maar ook is hun reukvermogen uitstekend. Ze vangen veel signalen op en ongetraind hebben ze een neiging tot uitbreken. Tegelijkertijd mag je ze zeker indelen bij de groep van de meest kindvriendelijke rassen.

Socialisatie is voor Weimaraners van groot belang. Laat ze in de eerste weken van hun leven vooral veel contacten ervaren met veel verschillende mensen. Dat gaat van hem een evenwichtige en lieve hond maken die graag contact heeft en maakt met kinderen en volwassenen. Ook is het contact met andere dieren en hondensoorten tijdens de socialisatie belangrijk. In principe kan de Weimaraner het goed vinden met andere rassen al lijkt het soms wel alsof hij zich een soort van superieur voelt ten opzichte van andere rassen.

Dat deze jachthond veel beweging en bezigheid nodig heeft is al vaker gezegd. Maar zelfs is het zo dat het welbevinden van dit ras hier echt mee samenhangt. Als de hond te weinig mag werken en bewegen dan kan hij letterlijk neerslachtig worden. Maar ja, wat is veel en wat is weinig? Het is een goede vraag.

Ga ervan uit dat de Weimaraner toch echt wel iedere dag drie wandelingen moet maken. Ze hebben echt wel minimaal een uur per dag nodig om flink te kunnen spelen en ravotten en jagen enzovoort.

Woon je in de stad, hou je niet van lange wandelingen of woon je op een appartement. Kies dan niet voor een Weimaraner. Ook niet omdat hij zo mooi kleurt bij uw meubilaire of omdat Range Rover dit ras tot life style hond bombardeerde. Bent u sportief, een hardloper met veel ruimte in uw omgeving dan hebt u de beste kaarten.

Van begin af aan en altijd consequent zijn. Voor deze honden maakt dit het grote verschil. Ze zijn van nature zeer intellegent en willen leren en werken voor de baas.

Het is een veelzijdige hond die zich graag laat zien en met een eigen wil. Met name in de puberteit, die lang kan duren, kan de hond behoorlijk ongehoorzaam zijn. Mits met geduld benadert staat het ras meer dan open voor training en zelfs voor jachttraining. Het ras past zich eenvoudig aan voor veel verschillende taken. Het ras is per definitie niet agressief maar er zit wel veel jacht in het karakter en ook zijn het geschikte waakhonden. Niet te verwarren met erfhonden. De Weimaraner zal met een open hek makkelijk uitbreken zodra er verleiding is.

Ze houden van ontdekken en speuren graag. Deze hond heeft dan ook een sterk jachtinstinct. Puppys kun je betere niet met provocerend hondenspeelgoed trainen. Deze honden kunnen extreem gelukkig- en geestelijk uitgebalanceerd zijn. Maar ook kunnen ze depressief raken. Het ligt altijd aan hun baasjes. Uitdagingen, beweging, werken: het zijn de sleutelwoorden voor een gelukkige Weimaraner en alleen hun baasjes kunnen ze dit geven. Ze houden niet zo van het stadse leven. Steden zijn veel te druk voor een hond die altijd klaar staat voor een missie of jacht. Het ontwikkelen van de intelligentie van deze hond heeft prioriteit. Het is de bepalende factor voor het welzijn en de gezondheid van deze hond. Ze worden diep ongelukkig als ze in een te kleine omgeving moeten opgroeien. Ze hebben de ruimte nodig hebben om rond te rennen en rond te snuffelen zoals ze normaal doen tijdens het jagen in de bossen.

Dit ras heeft geen veel voorkomende ziekten. Wat wel voorkomt zijn bloedstollingsproblemen in de oogleden. Andere voorkomende gezondheidsproblemen zijn heupdislocatie, mijten, schimmels, oogproblemen of oorinfecties.

Verzorging Weimaraner

Een korte vacht heeft niet veel verzorging nodig. Hooguit eenmaal per week borstelen houdt hem glanzend en gezond. Wel mag je hem in de ruiseizoenen, in de herfst en de lente, wat vaker borstelen. Weet wel dat de Weimaraner juist ook door deze korte vacht gevoeliger is voor koude. Een Weimaraner kan eigenlijk alleen maar buiten overnachten in een geïsoleerd hondenhok.

Over de oorsprong van Weimaraner doen veel verhalen de ronde, maar het enige wat we zeker weten over deze honden is dat ze afstammen van Duitse jachthonden. Met name omdat het zeer waardevolle jachthonden waren zijn fokkers er steeds in geslaagd om ze raszuiver te houden. In feite werd dit ras tot zeker 1900 niet gekruist  met andere hondenrassen waardoor het een puur hondenras bleef.

 Omdat de Weimaraner-honden waren zulke goede jachthonden waren raakte de adel al snel geïnteresseerd. In aanvang werden ze zelfs speciaal voor de adel gefokt. Deze honden zijn gespecialiseerd in grote prooidieren. Het is daarom dat ze onbevreesder zijn dan andere honden. Bedenkt u zich dat de Weimaraner getraind werd om in de loop van de tijd ook op kleine prooien te jagen. Op dit moment heeft de World Dog Federation (FCI) dit hondenras ingedeeld in groep 7.

Wellicht wilt u met uw Weimaraner deelnemen aan puppy- en mogelijk zelfs vervolg cursussen. Uw pup zal u zeer dankbaar zijn. Het maakt van uw pup een uiterst sociaal dier. Ook zijn er hondenscholen waar u jachttrainingen kunt volgen. Deelname aan de jacht is hiervoor zeker geen must.

Neem de pup gerust mee naar parken en bossen en  vergeet bovenal niet om anderen uw Weimaraner puppy te leren kennen tijdens het wandelen. Laat hem ook kennismaken met andere bezoekers. Dit gaat hem helpen bij het ontwikkelen van zijn sociale vaardigheden.

Als u concludeert dat een Weimaraner pup u heel veel tijd gaat kosten dan is de boodschap over gekomen. Aan de andere kant gaat deze hond een kameraad voor het leven worden die u feiloos gaat aanvoelen tot en met uw gemoedstoestand aan toe.

weimaraner puppie

nl_NLDutch